reede, detsember 15, 2006

Pullerits: Mida arvavad asjatundjad?

Nüüd, mil kurikuulsas jõulureklaamis mingigi tõde selgunud ja kired rahunemas, jääb veel üks küsimus: mida juhtunust õppida ja edasiseks kõrva taha panna?

Helistasin suhtekorraldusfirma JLS partnerile Kristina Seimannile (JLSi klientide hulka kuulub Eesti Suusaliit) ja küsisin, miks süütu jõulukaardina plaanitud asi nii suureks kisaks paisus.

Sellepärast, pakkus Seimann, et käes on valimiseelne periood. "Küsimus ei ole suusaliidu tegevuses ja majandusministri külaskäigus [Tehvandile], vaid asi on liikunud edasi erakondade vaheliseks kemplemiseks," lausus ta. "Tahes tahtmata on majandusminister vastu valimisi eelkõige erakondlik nägu ja teema sai poliitilise mõõtme. Laiem avalikkus jagunes [jõulureklaami teemas] poliitiliselt kas poolt või vastu ja tekkiski diskussioon."

Seimann pidas vajalikuks rõhutada järgmist: "Kui suvel [Savisaare ja suusatajate ühis]pilti tehti, tehti seda koos majandusministriga, aga nüüd on temast saanud erakonna esindaja, poliitiline figuur. Situatsioon on ajas muutunud. Nüüd, mil valimiskampaania on alanud, on pildil teine tähendus. Omal ajal tehtud otsus pilti teha oli tehtud teise taju ja tundega."

Mis mõju võib skandaal avaldada Eesti suusatamisele?

Seimann: "Arvan, et me tippsportlased on piisavalt tugeva närviga, et suudavad sellest üle olla. Loodan, et ka pöidlahoidjad ei lase end mõjutada. Sponsorite ees on vabandatud."

Ometi on väga paljud inimesed uudiste voolu kommenteerides teinud avaldusi, et nemad enam suusatamisele ja suusatajaile kaasa ei ela. Mida sellest arvata?

Seimanni hinnangul on seesugused avaldused tingitud tõsiasjast, et skandaali teema pole enam soetud suusatamisega, vaid erakondade omavahelise kemplemisega.

Kaja Pino, EMT avalike suhete juht nentis, et tagantjärele tarkusena võinuks juba suvise pildistamise ajal ette näha, et asi paisub skandaaliks. (EMT on suusaliidu sponsor.) Isiklikust seisukohast rääkides väljendas ta arusaamatust, miks on pildist saanud nii suur skandaal. "Kas Savisaar on nii vihatud tegelane, et armastatud suusakangelasi ei taheta temaga ühel pildil näha?" küsis ta.

Samas nentis Pino, et skandaali saanuks ära hoida ilmselt vaid sellega, kui ühispilt oleks sootuks tegemata jäetud. Ta pani alaliitudele ette, et ehk peaks nood sätestama, kuidas kasutatakse sportlasi mitte ainult reklaamis, vaid ka poliitikute huvides. "Statuut võiks seisneda selles, et sportlaste pilti võivad kasutada ainult need poliitikud, kes on spordialaga soetud, näiteks kuuluvad alaliidu juhatusse," pakkus ta.

Pino oletas, et Savisaare jõulureklaami suusatajatega meenutatakse avalikkuses veel tükk aega, ent ta ei usu, et see jätaks suusatamisele pleki külge, sest lõppeks polnud ju tegu ostutehinguga, vaid pigem saab rahvas aru, et sportlasi kasutati lihtsalt ära. "Ja sportlased tegid seda [pilti] parimas usus, et saavad suusatamisele kaasa aidata," lisas ta.

Ivo Rull, firma Rull & Rumm juhataja, on enda mäletamist mööda kolm aastat tagasi koolitanud teiste spordijuhtide seas ka murdmaakoondise peatreenerit Mati Alaveri. Tema sõnul jättis Alaver hea mulje kui mees, kes meediaga suhtlemisel suurt nõuannet ja tuge ei vajagi.

Rulli hinnangul hakkasid jõulukaardi ümber asjad viltu kiskuma siis, kui suusaliit tuli välja väidetega, nagu oleks reklaami tegemine kooskõlastamata, mille Savisaar aga peagi kummutas. "Esimene sõnum suusaliidult oli tüli ise üles võtmine," nentis Rull. "Kuna suusaliidu president [Toomas Savi] reageeris valuliselt, siis Savisaar andis terava vastulöögi ja sealt skandaal tuule tiibadesse saigi. Nüüd on suusaliit taandunud ja vabandanud, aga teemat jätkub kauemaks."

Ja lisas siis mu meelest ilusa resümee: "Suusaliit poleks pidanud asja torkima, sest teada ju on, et Savisaarel on alati olemas kas lindid või paberid." Seekord siis paberid.

Erinevalt paljudest kommentaariumides esinejaist, kes on tõrvanud Andrus Veerpalu ja Kristina Shmiguni, ei pea Rull nende taunimist õigeks, sest nemad ei olnud ühispildistamise initsiaatorid, vaid lihtsalt ikoonid, keda kasutati ära.

Kuidas skandali tõttu Eesti suusatamise mainele tekkinud kahju vähendada?

Rull pakkus, et seoses võistlushooaja käivitumisega peaks suusaliit kindlasti leidma mõne muu ja asjalikuma teema ning teatama, et kavatsevad lõpetada jõulukaardi teema ümber käivad arutelud ning keskenduvad oma põhitegevusele, suusaspordi propageerimisele. Ehk võtma Rulli ettepanekul sellise hoiaku, nagu võttis Hillary Rodham Clinton tema Eesti-visiidil toimunud viinajoomisvõistluse kohta: "See, mis juhtus Eestis, jääb Eestisse."

Mida aga arvata inimestest, kes kuulutavad, et nemad suusatamisele enam pöialt ei hoia?

Rull tuletas meelde, et eks kommentaarikeskkonnas avalda arvamust ikka peamiselt need, kes on milleski pettunud või kriitilised. Ta kinnitas, et tema elab küll Veerpalule jätkuvalt kaasa, kuigi Keskerakonda ta isiklikult väga ei poolda. "See on hetkeemotsioon," lausus ta suusatajaid taunivate arvamusavalduste kohta. "Kui Veerpalu teeb hea sõidu, siis on need kritiseerijad jälle juubeldajate hulgas. Ja kui teeb kehva sõidu, siis on parastajaid palju."

Lõpuks avaldas Rull lootust, et Veerpalu (ja omalt poolt lisaks, et ka Shmigun) võtab juhtunust õppust ning järgmine kord mõtleb hoolega läbi, kellega end koos pildile seab.

Foto 1: Pildil on Kristina Seimann. Foto autor: Toomas Huik / Postimees / Scanpix.
Foto 2: Pildil on Kaja Pino. Foto autor: Liis Treimann / Postimees / Scanpix.
Foto 3: Pildil on Ivo Rull. Foto autor: Egert Kamenik / Postimees / Scanpix.

17 Kommentaarid:

At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on juba kõrini sellest poliitikast siin blogis. Igasugune poliitika on räpane, sealhulgas spordipoiitika, olgu see siis riigi, omavalitsuse või klubi tasandil. Kannatajaks jäävad enamasti sportlased. Ei ole ju vaja, et see blogi siin räpane oleks!

 
At 13:08, Blogger Priit Pullerits said...

Eks tänane sissekanne olegi asjale kokkuvõte. Et poleks lihtsalt mingi skandaal, mis tuli ja leekis ja oli, vaid et siit jääks maha ka mõni õppetund tulevikuks. Ehk teisisõnu: et kogu sellest kisast tolle jõulukaardi ümber oleks ka mingitki tulu.
Isiklikult loodan ka naasta rohkem sportlike teemade juurde.
Kas see pakuks huvi, millisele naissuusatajale Rene Sommerfeld oma frontal nudity fotosid saatis?
Tehke siin pakkumisi, vaatame, kes saab pihta!

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

No ei paku huvi. Sorry.
Pigem ehk harrastajate treeningud, võlu ja valu, nendele kaasa elamine.

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Pole midagi Priit, need postkaardilood on sul olnud siin väga põnevad. Mina suusatamist muidu eriti ei jälgi, aga neid lugesin küll. Korralik töö, aitäh.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Äkki Smetaninale?

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest see skandaal siit alguse saigi, poleks Pullerits torkima hakanud poleks midagi juhtunud. Mõttetu oli sellist asja üles puhuda.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Oioioi, Pullerits. Halvasti varjatud uhkusege küsid PR- inimestelt, kuidas küll sinul, lihtsal ajakirjanikul õnnestus pisiasjast ikka NII SUUR SKANDAAL tekitada. Kas sa polnud ikka tubli, ah?

Õnneks PR inimesed ei hakanud herr Pulleritsule hooga kaasa kiitma, isegi Ivo Rull oli tagasihoidlik.

Mis siit ikka õppida, kui vaid seda PP võib mingi suvalise idee nimel hämmastavaid tükke korda saata, temal seda maniakaalsust jätkub. Huvitav, kui suured lõpuks Postimehe telefoniarved olid? Loodetavasti spordifunktsionärid nüüd kolm korda mõtlevad kui PP telefonikõne vastu võtavad.


Postimehel on siiski väga suur mõju Eesti meediamaastikul ja on näha, et üks R tähega algav erakond, mis pole Rahvaliit, kasutab seda järjest kurjemini ära.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

üks K tähega erakond kasutab tervet Eesti rahvast ära......
kui ei meeldi siis loe Kesknädalat.... seal kajastub sinu tõde.
minu arvates on postimees pigem edumeelne ajaleht ja igat artiklit ei saa arvata poliitiliseks mänguks, kuigi tähenärijad leiavad alati põhjust

 
At 01:22, Anonymous Anonüümne said...

mulle tundub ka, et Pullerits ei puutu 'skandaali ülespuhumise osas' eriti asjasse, nõme oleks teleklipi ja kaardi otsa kukkuda olnud ikka. Tõsiselt öökima ajab muidugi see, kuidas kõik oleks nagu poliitika ja see soust, mis meil käib, olekski nagu kogu poliitika. Poliitika peaks nagu ikka rohkem riigi asja ajamine olema, mitte nõme erakondlik kemplemine.
Aga alastipildid - no way. Tahaks reportaaži ja ülevaateid ASJAST, s.t spordist ja sportlastest (mitte eraelu intiimdetailidest). Ja mitte nii, et medal, siis kiidetakse taevani ja kolmas koht täielik läbikukkumine. Ja enne võistlusi medalite kaelariputamist ka ei taha.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Ou jee, ei puutu asjasse. Kas keegi teine peale Pulleristu sellest kaardist rohkem kui ühe nupu kirjutas? Ei mäleta nagu ühtegi nagu. Kes helistas ei tea kuhu, kes pinnis gestaapoliku agarusega asjaosalisi jne? Ei keegi muu kui PP. Ja nüüd tuleb anonymus ütlema, et PP ei puutugi asjasse.

Mina olen küll vasakpoolsete vaadetega, kuid Eesti poliitikamaastikul neutraalne. Pole kedagi pooldada. Kesknädalat ei viitsi lugeda, kuna on liiga poliitikakeskne leht ja igasugu sõgedikus kribavad seal. Kesknädala tihedat seotust KE-ga pole kunagi varjatud aga Postimees mängib endiselt erapooletut lehte ("Meil omanikud Rootsis, mis poliitilisest kallutatusest siin rääkida saab" -- silmakirjalikkus kuubis). Olgu aus nagu Äripäev, mis alatasa teatab otse, milliseid Eesti poliitilisi parteisid toetab.

Kellegile to mkiisile soovitan mitte mingit naiivitari mängida -- pole kudagi veenev. Valimisteni pole palju aega, Savisaar pole mingi poliitikaväline isik.

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Ei puutu selles mõttes, et kaart oleks niikuinii laiali jagatud ja pehmelt öeldes väga veidrana mõjunud. Kas kirjutas Pullerits või keegi teine, ei ole mulle lugejana eriti oluline. Poliitika (kes kuhu kaldub) ka mitte, niikuinii ühed mustad mõlemad. Vast sellepärast ei olekski tahtnud nii räiget värki näha. Miks mitte siis ka poliitikud baleriinide keskel, poliitikud südamekirurgide töid jälgimas... Olid kord raamatud, kus suur juht lapsi sülle võttis, aitab.

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

vähemalt saime tõde teada. Nimelt seda, et alaliidud on vägagi poliitilised. Ning ajakirjandusele, antud juhul Postimehe juhtfiguurile, meeldivad vaid valitud erakonnad. See kumas kogu skandaali vältel läbi. Aga jh aus oleks seda tunnistada.

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 03:19, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:23, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 06:57, Blogger Unknown said...

www0803



ugg boots
christian louboutin sale
canada goose uk
red bottoms
christian louboutin shoes
michael kors outlet
nike shoes
hermes belt
pandora
coach outlet

 
At 10:33, Blogger Unknown said...

www1020

ugg outlet clearance
louboutin shoes
coach outlet online
salomon shoes
ultra boost 3.0
kate spade outlet
salomon shoes
birken stock
nike shoes
red bottom shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht