neljapäev, november 16, 2006

Smutov: Täiesti ebaterved jalad

Kõik sai alguse sellest, et ma ei saanud ühel hommikul enam kõndida. Täiesti lambist, nagu öeldakse. Magama minnes oli kõik korras, kuid ärgates oli parema jala päka all meeletu valu. Valu oli aga veider, sest pärast mõningast jalutamist hakkas ta kaduma ja 15 minuti möödudes oli valu pea märkamatu.

Sellest järeldasin, et venitasin arvatavasti mingit lihast-kõõlust ja valu kaob iseenesest. Loomulikult ei kadunud. Nii liipasin ringi kolm-neli päeva ja otsustasin lõpuks arstide poole pöörduda. Arsti juurde minek on muidugi A-rühmale sobiv ülesanne, sest vabu aegu pole kuskilt leida.

Seega Elite kliiniku arsti Aivar Pintsaare juurde jõudes oli valu juba paar päeva kadunud. Doktor pakkus siiski, et valu tegi närv, sest selline närvivalu kestabki umbes poolteist nädalat. Pärast Pintsaare külastamist läksin veel ka doktor Toomas Teini juurde, sest olen temalt varemgi kasulikku nõu saanud. Teini diagnoos oli Pintsaare omale sarnane ja lisaks leidis ta selle nõmeda närvi üles. Seejärel käskis Tein mul toas ringi jalutada ja pärast mõningat jälgimist teatas, et mul on kõrge pöid.

Kõrge pöid? Põhimõtteliselt on see lampjalgsuse vastand ehk kui lampjalg toetab täie tallaga maha, siis minu puhul on koormus väliskülgedel (võid vaadata ka loo pilti, selgitan seda hiljem). Et koormus on väliskülgedel, tulevad ka vigastused, sest jalg on pidevalt nö ebastabiilses asendis.

Kuid kas ma olen ainuke naljaka jalaga inimene? Lasen rääkida Lasnamäe Tervisekeskuses Medicum jalalabauuringutega tegeleval Lehte Pärnal, kes vestles SL Õhtulehe reporteriga (pika artikli leiab SL Õhtulehe 13. novembri lehe spordirubriigist).
«Olen viie tööaasta jooksul näinud vaid kaht paari täiesti terveid jalgu,» ütles Lehte Pärn. USA ortopeedide assotsiatsiooni andmetel kannatab ligi kolmveerand täiskasvanud ameeriklastest selja-, jala-, põlve-, kaela- ja peavalude all seoses surve vale jaotumisega jalalabale käimise ajal.

Õigesti valitud tallatoed võimaldavad mitte üksnes vabaneda valust, vaid reguleerivad ka lihastoonust, sundides tööle ka kõige «laisemad» lihased. Ühtlasi hoiavad tallatoed ära jalalabade võimalikud sporditraumad ja jalalaba defekti edasiarenemise.
Nii käskis Tein mul minna jalgu uurima. Panin aja kinni Tartu Ülikooli spordimeditsiini ja taastusravi kliinikus ning nõudsin Footscan-uuringut. Kui juba, siis juba. Ja nüüd taas väljavõte SL Õhtulehe artiklist.
Eestis tehakse nii jalalaba staatilist koormusjaotuse mõõtmist (ehk podomeetriat) kui ka dünaamilist kõnni analüüsi. Tartu Ülikooli spordimeditsiini ja taastusravi kliinikus tehtav Footscan-uuring on täpsem, selle abil on võimalik põhjalikult hinnata jalale mõjuvaid jõude ning selle alusel hinnata jalgade seisundit. Uuringuga saab teha staatilisi ja dünaamilisi mõõtmisi, ühe ja mitme sammu analüüsi, jälgida jalatalla koormuse muutumist ja raskuskeskme liikumist reaalajas.
Pääsesin 2. novembril spordimeditsiini- ja taastusravi kliiniku direktori Rein Kuiki vastuvõtule. Kõik käis väga kähku – jalutasin mingi raja peal umbes viis korda ja andmed olidki arvutis, mis kuvas artikli juures oleva pildi. Midagi üllatavat polnud – jala koormusjaotus on vale (pildil on näha, et koormus on ainult ühel küljel, normaalne on vist - ma pole päris kindel, sest ma ei leidnud väga head lehekülge, kuid see pilt meenutab Kuiki seinal olnud pilti - selline jaotus http://www.monte.co.jp/footlab/ft_footscan_img/top/footscan_top2.jpg) ja sellest arvatavasti ongi vigastused tekkinud. Doktor Kuik joonistas mulle vajalikud sisetallad ja poole tunniga oligi protseduur lõppenud.

Sisetallad tõin kliinikust ära umbes nädala pärast. Nüüd käingi jalatugede või meditsiiniliste sisetaldadega (nimetus polegi ehk nii oluline) ja kogu lugu läks maksma 1250 krooni. Eks näis, kas on ka kasu. Igatahes tunnen ennast kindlamalt ja seegi on hea. Taldade kandmisest ja nendega harjumisest kirjutan mõne nädala pärast. Praegu on see minugi jaoks väga uudne värk.

Üldiselt soovitaks aga isegi tervisesportlastel sellisesse kontrolli minna (võib ka odavama uuringu tellida). Tean, et Priit on käinud, sest nägin Postimehe fotobaasis vastavaid pilte. Tema tulemust ma küll ei tea, pole jõudnud küsida. Kasu on sellest uuringust kindlasti - kasvõi nö hingerahu saamiseks.

Foto: Martin Šmutovi koormustesti tulemused.
Foto autor: Erakogu.

13 Kommentaarid:

At 11:28, Blogger Priit Pullerits said...

Jimile, kes küsis paar päeva tagasi Tallinna suusatrennivõimaluste kohta, ja teistele suusahuvilistele: sain ESLi murdmaajuhilt Paavo Naelalt sellise info täiskasvanute suusakoolituse kohta:

Pirital minu teada veel täiskasvanute suusatreeninguid läbi ei viida. Samas võib uurida klubi juhatajalt Aivo Liksorilt 5021340. Ehk nad huvi korral võtavad ette ja avavad vastava rühma.

Eelmine aasta korraldasid klubid Tartu Maraton ja Tartu Suusaklubi eksperimendi korras projekti kolmele "uuele" suusatajale - juhendasid nende treeninguid, et nad suudaksid läbida Tartu Maratoni. Kolmest kaks finisheerisid.
Projektist innustatuna avas sellest sügisest Tartus suusarühma täiskasvanuile Tartu Suusaklubi. Treeneriks Jaak Teppan. Kuulu järgi osaleb 40 suusatamisest hullunud fänni.

Täiskasvanute konsulteerimisega tegeletakse ka Tallinnas, aga Nõmmel. Juhendab treener Aita Pääsuke.

 
At 11:38, Blogger Priit Pullerits said...

Martinil on õigus, olen ka need tallad endale hankinud ja kasutanud neid jooksusussides. Kes tahab nende kasutegurist rohkem teada, võib siit edasi lugeda mu vastavat lugu, mis ilmus Tartu Postimehes kolm aastat tagasi, kuid vaevalt et on seetõttu oma aktuaalsust kaotanud.

Kui sääred valutavad, põlved tuikavad või lülisammas aeg-ajalt tulitab, võib hädade põhjus peituda teinekord madalamal kui rohi – nimelt taldades.
Isegi juhul, kui teil pole põhjust jalavaevuste üle kurta, ei tähenda see, et astute-kõnnite-jooksete valutult ka aasta, kahe, kolme pärast. Vaadake kas või oma jalatseid: kui need kipuvad mõne külje pealt rohkem kuluma kui mujalt, on see kindel märk, et sääre-, pöia-, või põlvevaludest pole teil peagi pääsu.
Muidugi juhul, kui te valude ennetamiseks midagi ette ei võta.
«Kui öelda, et pooltel inimestel vajavad tallad korrigeerimist, siis ma kindlasti ei eksi,» lausub Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku direktor Rein Kuik. «Aga ilmselt on nende inimeste arv veelgi suurem.»
Selleks, et saada endale kindel ja valutu jalgealune, mis arvestab teie taldade iga iseärasust, tasub spordimeditsiini ja taastusravi kliinikus (Puusepa 1a) teha jala koormusjaotuse analüüs, mis maksab 417 krooni. Analüüsi tegemiseks tuleb kõndida üle kummiga kaetud kahemeetrise surveplaadi, mille alla on peidetud 16 000 sensorit.
Plaadile astudes sensorite elektritakistus muutub, arvutiprogramm võtab saadud andmed töötlusse ning tekitab seejärel monitorile jala koormuse jaotuse kahe- või kolmemõõtmelise pildi. Sellelt paistavad välja kõiksugused biomehaanilised häired. Pärast nende tuvastamist saab hakata hädade põhjusi kõrvaldama.
Olin suviseks jooksuvõistlushooajaks valmistudes ilmselt ülepingutanud, mistõttu kannakõõlused hakkasid valutama. Analüüs näitas, et jala koormus ei jaotu tõepoolest ühtlaselt. Üksikasjaline teave selle kohta, milliseid korrigeerivaid taldu oleks vaja, läks ortopeediafirmasse Gadox (Riia mnt 132).
Peale Gadoxi valmistavad Tartus ortopeedilisi tallatugesid ka Ortopeediakeskus (Filosoofi 1), Elva haigla ortopeediakeskus (Vaksali 17) ja Salutaris (Kalevi 4).
Gadoxi töötajad liimisid mitmest tükist kokku just minu jalgade iseärasusi arvestavad tallad, mis toetasid analüüsist lähtudes eriti tugevalt pikivõlvi ja kanna positsiooni jalatsis. Selleks, et lihvida tallad võimalikult ideaalseks, sättis Gadoxi proteesimeister Sirje Saaremaa neid mu jooksusussidesse kannatlikult rohkem kui tunni.
Individuaalsete tallatugede valmistamine maksab 525 krooni. Loomulikult võib piirduda ka standard-tallatugedega, mille saab jala alla kaks-kolm korda odavamalt, kuid need ei arvesta teie individuaalseid iseärasusi.
«Sporditegijal valikut ei ole,» tõdeb Kuik. «Kui tahad tulemusi, on koormusjaotuse diagnostika hädavajalik.»
Kuik soovitab kõrgest hinnast hoolimata individuaalseid tallatugesid neile, kel on jalatraumad, pöiavalud, nn väljapöördunud suurvarvas või kannavalud.
Tingimata tasub Kuigi sõnul jalataldade diagnostikat teha sporti harrastavatele lastele, seda enam, et spordimeditsiiniline konsultatsioon koos jala koormusjaotuse analüüsiga on kuni 18. eluaastani tasuta, v.a 25-kroonine visiiditasu.
Loomulikult saab astumist mugavamaks muuta ka ilma mitmesajakrooniste väljaminekuteta. Pehmed komfort-tallatoed, mis tagavad hea enesetunde, maksavad enamasti alla saja krooni. Paraku tähendab odavam hind seda, et toed teevad liikumise küll mõnusamaks, ent ei korrigeeri jala positsiooni kuigi palju.
Kokku võib hoida ka jala koormusjaotuse analüüsi pealt, eelistades sellele talla templijäljendit või jala kuju jäädvustamist vahu sisse. Ent neil juhtudel ei tasu Kuigi väitel loota kõige tõhusamat tulemust, sest mõlemad taskukohased moodused fikseerivad asendi passiivselt ehk seistes.
Koormusjaotuse analüüs võimaldab aga näha, mis toimub jalaga siis, kui enamik hädasid ja valusid kõige teravamalt tunda annab – nimelt liikumises. Ega ilmaasjata ei kiida jalataldade diagnostika tulusust ka suusatreener Mati Alaver, kes on viinud suurte medalivõitudeni Jaak Mae ja Andrus Veerpalu.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Suured tänud info eest. Võtan ühendust treeneriga, kes ilmselt oskab soovitada treeninguid, mida ka iseseisvalt regulaarselt teha saab.

Hiljuti aga küsis minu käest üks täiesti uus suusahuviline, et kuhu kohta kepid suusatamise ajal maha toetatakse. See pani mind mõtlema selle üle, et tegelikult ei ole täiesti amatöörile olemas mingeid nõuandeid kuskil internetis peale soovituste võtta ühendust mõne treeneriga. Vägisi püütakse asjast suulist rahvapärimust teha.
Olen isegi näinud radadel kätega laperdavaid täiskasvanuid (tõenäoliselt on kõik näinud väikesi lapsi, kes teevad kolm-neli vahelduvsammu ja toetavad kepid 15 cm saabastest eespool maha jne), kes ei liigu kuidagi edasi ning saavad suusasõidust negatiivse elamuse. Rohkem infot võiks olla kasvõi suusaliidu kodukal (samas jälle tuleb kiita sealset rubriiki, kus on kirjas baasid, treenerid jne).

Olles ka ise varem tõsisemalt suusatrenni teinud ununeb ära, et tihti on vaja vastuseid kõige elementaarsematele küsimustele (kas ja milline on vahe vasakul ja paremal suusal? millal (st mis faasis) tõugata keppidega? jne).

 
At 18:52, Blogger Priit Pullerits said...

Jimi, ma nii eksprompt ei oska kuskile juhatada, aga minu teada peaks Kaarel Zilmeril (ta ei võta kahjuks praegu telefoni, aga tema töönumber on minu andmeil 6 623 456 [mobiili ei saa siin avalikus ruumis väljastada paraku]) tulema kohe välja väike suusaõpik ja ehk on kuskilt saada ka Hans Grossi koostatud raamatuid, igatahes Teet Jagomägi Regiost, kes tuli viimasel Tartu maratonil kuuendasse kümnesse, ütles kevadel, et tema uuris-puuris just mingit suusaõpikut. Nii et too murelik suusahuviline võiks külastada kas mõnda hästivarustatud raamatukogu või jälgida, millal Zilmeri raamat välja tuleb.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

tegelikult võiks internetis üldse enam väärt õppematerjale saadaval olla, kõigi spordialade kohta võiks olla mingeid (kasvõi algajatele mõeldud) tehnika õpetusi ja spordialade üldiseloomustusi.
Näiteks pidin ma eelmine aasta jalgpalliteooriast põhjalikuma referaadi koostama, aga Sportmängude kuningaks nimetava ala kohta ei leidnud mingeid materjale, kuigi harrastajaid peaks tohutult olema...
See selleks, aga amatööridele võiks rohkem harivat infot liikuda, vaevalt tavaline koduperenaine viitsib linna raamatukokku vantsida, et pühapäeval natuke tehnilisemalt suusatada.
Kui oleks mõned asjatundjate poolt koostatud interneti leheküljed, kus erinevad spordialad koos, siis ehk oleksid ka harrastajad teadlikumad...

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:36, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:36, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:36, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:18, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:22, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 06:45, Blogger raybanoutlet001 said...

jordan shoes
fitflops
ralph lauren outlet
cheap ray ban sunglasses
polo ralph lauren outlet
ugg outlet
ed hardy uk
true religion outlet
pandora outlet
polo ralph lauren outlet
2017.7.19

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

lifting seins Tunisie
blepharoplastie Tunisie
bypass gastrique Tunisie
rhinoplastie par injection botox
devis GRATUIT rhinoplastie Tunisie
chirurgien rhinoplastie en Tunisie
lifting cervico-facial Tunisie
lifting fesses Tunisie
http://www.medespoir-lifting.com/tarifs/

 

Postita kommentaar

<< Esileht