teisipäev, november 14, 2006

Smutov: Ebameeldivad jõutreeningud

Mõtlesin kirjutada eelmisel neljapäeval, kuid ei suutnud. Jalad värisesid ja see segas mõtlemist. Kirjutan siis täna, kuigi käed ja selg valutavad. Ausalt öeldes ei saa ma Priidust aru - miks ta end piinab ja teeb mingeid täiesti arusaamatult keerulisi ja raskeid treeninguid. Vormis püsimiseks piisaks ju lihtsalt ujumisest või jooksust, kuid tema paneb muudkui mahvi juurde.

On ju niigi selge, et Tartu maratoni rajal ta esikohtade eest ei võitle ja spordis pole vahet, kas saada sajas või tuhandes koht - võit see pole. Kuid arvatavasti on tal mingi salaplaan või tahab ta lihtsalt endale ja teistele muljet avaldada.

Eriti õudne on muidugi see, et nüüd harjutan Priidu moodi minagi. Poolvabatahtlikult, sest tegemist on suusakooli trennidega ja katkestada või täiega viilida ma küll ei kavatse. Seega teen asjad kirudes kaasa, kuigi mulle pole jõu- ja ilutreeningud kunagi meeldinud. Võiks suisa öelda, et ma vihkan selliseid trenne.

Igatahes. Eelmisel kolmapäeval tegelesime Tartus Toomemäel trepiharjutustega – põhiliselt kombineeritud hüpped, kuid ka venitused ja vahepeal lõdvestavad jooksud. See trenn on ametlikult esimene, mille keskel oli mul tunne, et oksendan sisikonna tühjaks. Ma olen selliseid lugusid kuulnud küll – kuidas sõdurpoistel on lastud kõht head-paremat täis toppida ja siis on nad halastamatult matkama saadetud. Suurepärases seriaalis «Band of Brothers» (Eestis jooksis vist nime all «Relvavennad») harrastas selliseid trikke ka Easy Company algne juht kapten Herbert Sobel, keda mängis «Sõpradest» tuntud David Schwimmer. Oksendama ma loomulikult ei hakanud, kuid juba tunne oli hirmutav. Kuid umbes kuu pärast tahaks seda treppide värki uuesti proovida.

Kerime nüüd eilsesse. Alustasime treeningut umbes kuuekilomeetrise jooksuga (seni pikim distants, mille ma olen järjest vabatahtlikult jooksnud, jalgpallis sibatud distantsid kujunevad kohtumise vältel). Edasi tuli läbida üheksast harjutusest koosnev tsükkel ja iga harjutus kestis minuti. Seejärel tegi sama paariline. Et minul paarilist polnud, tegin kõik asjad topelt – lõpuks andis keha muidugi mõista, et see oli viga, kuid väga hull polnudki.

Minu nimekiri oli selline: kummidega klassikalises stiilis sõitmine, väljaasted (kaelas rippus liivakott), kangiharjutus (hantlid tuli tõsta õhku kaela tagant), jalatõsted (pikali olles ja keha pidi ka õhus olema ehk toetuma alumise jala peale), kosmonaut (kätekõverdus, sealt kükki, sealt hüpe), paaristõuked (nagu ergomeetril, aint seistes), kummardused (liivakott kaelas), kangiharjutus (seekord tuli hantleid tõsta selja taga), kõhulihased.

Seeria lõppedes jooksime viis minutit ja siis tuli kõik uuesti läbida. Seekord olid harjutuste pikkuseks 30 sekundit, kuid teha tuli täie jõuga. Päeva lõpetas kilomeetrine jooks, mille lõppedes oli tunne küllaltki tühi, komberdasin autosse ja sõitsin koju.

Pole vist vaja mainidagi, et selliselt pole ma kunagi treeninud - pole ka treeningpäevikut ja kogemusi. Natuke olen innustust saanud sellest, et Tartu FMi projektis «Kahe kuuga suusatajaks» osalejad treenisid samuti alguses kaks korda nädalas. Lisaks alustasid nad alles detsembris.

Seetõttu huvitabki mind nüüd treening kui selline. Praegu on trennid esmaspäeval ja kolmapäeval. Kas ma peaks midagi tegema ka näiteks reedel või laupäeval? Praegu pole teinud, kuid ehk oleks mõttekas joosta näiteks viis kilomeetrit? Igasugused arvamused on oodatud. Lisaks loodan selle või järgmise nädala jooksul ühe eriarsti vastuvõtule pääseda ja 21. novembril pean minagi läbima tööandja poolt korraldatud ülevaatuse, millest Priit juba kirjutas. Eks näis, mis räägitakse.

Foto: Pildil hantlid.
Foto autor: Urmas Luik / Pärnu Postimees / Scanpix.

23 Kommentaarid:

At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Muideks, jooksmine pole üldse nii süütu tegevus, nagu seda paljud arvavad. Soomes, kus jooksmine sarnaneb massihullusele, on inimestel keskmisest suurem probleem oma põlvedega. Põlvedele nimelt ei meeldi eriti selline rutiinne nende koormamine ja mingi hetk nad loobuvad ja nõuavad oppi.

Ujumine samas ei koorma ühtegi liigest liiga palju. Kuigi tegelikult on üldse arusaamatu, miks üks inimene peaks ennast vabatahtlikult nädalas mitu korda trenni vedama...

 
At 11:58, Blogger Martin Šmutov said...

Ujumine on tegelikult päris hea mõte, sest seda tegid Tartu FMi omad samuti. Ehk siis nädalavahetusel terviseklubisse lõõgastuma.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

kindlasti peaks laupäeval midagi tegema, soovitavalt pikem treening rahuliku tempoga, mõnus lõõgastus oleks paaritunnine matk metsas, näiteks Vapramäel on huvitavad rajad. Mäest üles jooksuga ja alla kõndida.
Ja jooksu kohta niipalju: kui pole ülekaalu ja valida pehmemaid pinnaseid ning jooksta rahulikult, siis ei lõhu see põlvi(muidugi kui need juba eelnevalt vigastatud pole). Ise jooksen vahest järjest 2-3 tundi järjest ja pole veel kordagi põlvedega probleeme. Tegelikult sõltub põlvevalu ka tossust ja jooksu tehnikast...

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Muideks, täna nägin täismeest jooksmas lühikeste pükstega(vast oli mõni kraad külma) ja siis räägivad haigetest liigestest, samamoodi näeb telekas, kuidas jalgpallurid(tippsportlased?!) lumesajus kõva miinusega mängivad. Pole siis ime, et põlved haiged.
Riietugem ikka normaalselt!!!

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

põlvedega on see asi ka, et just paar päeva tagasi siin PM kirjutas, et ca kolmveerandil inimestest langeb koormus jalatallale valesti, millest tekivad põlve-puusa-selja-kaelahädad. et see tasuks ka ortopeedi juures üle vaadata ja vajadusel tallatoed hankida. minu põlvevalud igastahes seeläbi kadusid.

 
At 12:32, Blogger Martin Šmutov said...

Spordik, kusjuures doktor Tein suunaski mind lõpuks sinna kontrolli. Kirjutan sellest lähipäevil. Täitsa huvitav oli ja loodetavasti ka kasulik.

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Martin,
Jooksmine on hea, aga nagu mainitud, tuleks ettevaatlikult suhtuda koormusesse ja tehnikasse.
See jõuhajrutuste kaskaad tundub ikka päris vägev. Pole ise ealeski nii teinud.
See pika matka või vaikse kestva kepikõnni idee nädalavahetusel on vast parim. Harjutad üldvastupidavust aeroobses (loe aeglases) rezhiimis ja pikemalt kindlsti, kui teised trennid. Samas hea võimalus harjutada pika pingutuse jooksul joomist, ja näiteks banaani söömist. Et kuidas pingutus ajal sisse mahub ja et kas üles ei aja. Pikal maratonil (eeldan, et soovid seda läbida) tulevad need kogemused ja pikk trenn väägagi kasuks. Leon teie kahe huvitavaid märkmeid edaspidigi.
Edu!

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Jõutreening...
Veerpalu tugevus suusarajal seisnebki tema vägevates sangpommi ja jõutõmbe numbrites...:)LOL
Harrastaja kes vaid 2-3x nädalas treenib võiks oma aega millegi vajalikumaga sisustada.Rohkearvulised uurimused(sh ka tartu suusaklubi ühe treeneri magistritöö kui ma õieti mäletan) on näidanud et jõutreeningust on vastupidavusalade harrastajatel väga vähe ,kui üldse, abi.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Ujumine on kindlasti hea, soovitan proovida ka sõudeergomeetrit. Mina olen rohkem vabatehnika peal ning sõidan aktiivselt rattaga ka. Aga klassikatehnikaga sobib rohkem jooks aga selle puhul peaks jah ettevaatlik olema. Isegi väiksema ülekaalu puhul pigem jääda ujumise ja sõudmise juurde.

 
At 04:50, Blogger Unknown said...

qihang0630longchamp soldes
cheap beats
cheap ray ban sunglasses
chaussure louboutin
mcm handbags
oakley sunglasses discount
pandora charms 2015
toms shoes
coach factory outlet
longchamp pas cher
michael kors
ed hardy
replica watches
coach outlet
christian louboutin outlet
burberry handbags
ed hardy clothing
hollister clothing
michael kors handbag
michael kors outlet
nike tn pas cher
coach outlet store online
soccer jerseys wholesale
mont blanc pens
michael kors bags
coach outlet online
chaussure louboutin
nike tn
soccer jerseys
louis vuitton
cheap beats headphones
borse louis vuitton
michael kors handbags
oakley sunglasses outlet
ralph lauren
coach outlet online
burberry sale
cheap jordans for sale
q

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:28, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:31, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:33, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 05:39, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
ralph lauren outlet
beats by dre
air jordan 4
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
tory burch outlet online
abercrombie and fitch
ray-ban sunglasses
cheap jordans
louis vuitton outlet store
prada sneakers
canada goose outlet
canada goose jackets
uggs outlet
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free 5
prada outlet online
oakley sunglasses
valentino outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp outlet
ugg boots
ugg clearance
tods outlet
louis vuitton outlet store
ugg boots
michael kors handbags
pandora outlet
ugg boots sale
michael kors handbags clearance
true religion jeans
ugg boots uk
coach factory outlet
ray-ban sunglasses
true religion outlet
michael kors factory online

 
At 03:18, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:22, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:24, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 
At 12:29, Blogger Unknown said...

www0516
air max trainers
canada goose outlet
mcm outlet
longchamp outlet
heat jerseys
dolce and gabbana
canada goose outlet
dansko shoes
coach outlet
michael kors outlet

 
At 11:17, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
ray ban eyeglasses
nike tn pas cher
coach factory outlet
basketball shoes
coach outlet online
moncler outlet
salomon
coach outlet
giuseppe zanotti
longchamp outlet

 
At 05:07, Blogger jeje said...

Les personnes qui chaussures foot nike soldes investissent dans Loctite GO2 Glue peuvent l'utiliser sans basket nike air tn pas cher problème car c'est un produit extrêmement convivial. Les asics gel lyte v femme blanche fleurs donnent également une huile air jordan 5 nike store essentielle semblable à celle du jasmin (Jasminum grandiflorum). basket femme sport nike presto Le groupe peut surmonter la méfiance asics gel lyte 3 bleu turquoise pas cher en cultivant l'honnêteté et la fiabilité parmi asics gel fuji attack avis les membres et en maintenant de très achat nike cortez homme bonnes compétences en communication et en relations interpersonnelles.

 
At 10:48, Blogger Unknown said...

www1020

christian louboutin
canada goose
fitflops clearance
moncler outlet
canada goose outlet
ferragamo belt
moncler jackets
ralph lauren polo
true religion jeans
prada handbags

 
At 08:31, Anonymous Cara Menghilangkan Melasma di Wajah said...

It is great to have visited your website. Thanks for sharing useful information. And also visit my website about health. God willing it will be useful too


Pengobatan Alternatif Penyakit Parkinson
Cara Mengatasi Parotitis atau Gondong
Cara Menghilangkan Kalazion di Mata

 

Postita kommentaar

<< Esileht