kolmapäev, november 15, 2006

Pullerits: Veerpalust ja uisusammust

Trehvasin hiljuti ühe endise suusatuusaga, kes tegi omal ajal väga tublisid starte, ikkagi NSV Liidu tasemel, ja kuulsin huvitavat nägemust selle kohta, miks Andrus Veerpalu ei suuda kõvasti uisku sõita. Kui paar üksikut sähvatust MK-sarja suusavahetusega sõidus välja arvata.

Ei mina ega vana suusahunt pretendeeri väitma, et see nägemus oleks lõplik tõde, kuid nagu öeldi vanas filmis Stirlitzi kohta, on see igal juhul "materjal dlja razmõshlenija".

Nimelt on vana suusatuus pannud tähele, et Veerpalu mahajäämus uisusõitudel kipub tekkima just tasastel ja sirgetel lõikudel niipea, kui ülejäänud mehed grupis pisutki gaasi vajutavad. Vahe ei teki sugugi tõusudel, kus ta kannatab enamasti liidritega kaasa minna. Milles on aga suusatuusa väitel klassika- ja uisustiilis sõidu peamisi funktsionaalseid erinevusi? Nimelt selles, et kui klassikas saab laskumistel jäljes libisedes puhata, siis uisus tuleb pidevalt tööd teha, ka laskumistel. Aga Veerpalu, väitis suusatuus, ei suuda pikka ja pidevat pingutust taluda, vaid vajab väljakujunenud klassikasõitjana vahepeal hingetõmbepause.

Ja see tuleb vana suusatuusa hinnangul sellest, et Eesti koondises on ilmselt liiga vähe rõhutud jooksu osatähtsusele. Jooks on ju ala, kus pead kogu aeg töötama, erinevalt rullidega harjutamisest, kus tulevad ikka sisse puhkehetked. Tõsi see on, et ega Suverullil ole Eesti murdmaamehed jooksus kunagi kuigi sädelevaid tulemusi näidanud. Hoopis laskesuusataja Indrek Tobreluts on olnud kõige sitkem silkaja.

Huvitav, milline on selles küsimuses teie arvamus? Äkki leiame siin kamba peale mingi idee, miks uisustiilis asi ikka lonkab ja kuidas seda asja parandada.

Samuti on teada, et Veerpalul on tekkinud uisku sõites jalakrambid. Las ma seletan, kus. Lauri Rannama, koondise füsioterapeut, näitas mulle kunagi mu enda jala peal, kus on Veerpalu probleem. Katsuge oma sääreluud keskkohast ning liikuge sealt sõrmedega paar sentimeetrit jala väliskülje poole. Pingutage varbaid enda poole. Kas tunnete, kuidas üks pikk kõõlus pingesse läheb? See ongi Rannama kinnitusel Veerpalu uisusõidu üks takistajaid - seal läheb krampi.

Eile kohtusin Uno Leistiga, kes oli 1980. aastate keskel üks uisustiili maaletoojaid Eestis. Ta püüdis ühe esimesena sõita Nõukogude Liidus vähemasti pool võistlusmaad uisusammuga. Ja meenutas, kuidas Mati Alaver oli toona kahtlust avaldanud, et kas uisusamm ikka efekti annab - sest seda pole ju veel uuritud. Samuti oli Alaver Leisti sõnul kahelnud, kas kogu 30 km võistlusdistantsi on inimene ikka üldse suuteline uisustiilis läbi sõitma.

Toona, 1980. aastate keskel, toimus kurikuulus MM, kus venelased tänu uisusammu mittevaldamisele kõrbesid. Kevadel peeti Liidu treenerite seminar, kus tollased spordipealikud olid Leisti mäletamist mööda suusatreenereid noominud, et kus te silmad küll on olnud, kui ülejäänud maailm on uisusammule üle läinud. Ja kurjustasid, miks küll pole õppust võetud Leistilt ja Ivan Garaninilt, kes kodustel jõuproovidel üritasid esimestena uues stiilis liikuda.

Kas selleski loos, kui Stirlitzi filmi tsiteerida, pole ainet mõtiskluseks? Ka nüüdisajal.

Foto: Pildil Andrus Veerpalu.
Foto autor: Raigo Pajula / Postimees / Scanpix.

21 Kommentaarid:

At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Endalgi läks aegajalt sellest kohast krampi. Minu puhul peeti põhjuseks, et tõukele järgnenud puhkefaasis (kui jalg uuesti alla tuuakse) ei ole mu jalg hüppeliigesest täielikult lõdvestatud vaid pisut (mõttetult) pinges. (täpsemalt siis ümbritsevad lihased ja liigesed on pinges, et hoida hüppeliigest stabiilsena) Selle põhjuseks omakorda aga olevat kunagi jalgpalli mängimisel saadud vigastus, mille tõttu ma olen harjunud "hoidma" hüppeliigest. Ning püsivalt, ilma kasvõi hetkekski lõdvestumata, ei suuda ükski lihas eriti kaua vastu pidada enne kui krampi läheb. Kuigi olen aastaid üritanud sellest kombest lahti saada, pole see täielikult õnnestunud.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Ei noh, väita võib ju igasuguseid teooriaid, kuid jooksu üle rõhutamine on täielik jama. ABC ütleb, et treenida tuleb seda, milles sa võistled. Veerpalu tugev külg on klassika, mida ta on maast ja madalast visalt treeninud. Uisu parandamiseks tuleb treenida uisku. Siin on risk vaid, et uisukoormuse kasvades jääb aega vähem klassika treenimiseks ja seega kukuvad ässa tulemused oma leivanumbril. Kas seda me tahame? Kui Veerpalu suudab maksimeerida oma uisutreeninguid nii, et klassikatulemus ei halvene, siis on asi kontrolli all. Seda teab aga Veerpalu tiim ise kõige paremini. Muidugi tänu põlve probleemidele, ei pruugi Veerpalust enam klassikamehena asja saada ja siis ei jää muud üle kui uisutama hakata, mis ei anna põlvele nii hullu koormusimpulssi, kui klassika hüppamine tõuke ajal. Samas on nii, et uisusõitudel võib Veerpalu ju grupis püsida pärast treeningplaani ümbervaatamist aga pjedestaalile jõudmine vajab ikka vähemalt aastat sihikindlat rõhu ümberasetust. Imesid siin ilmas ei sünni nii kergesti.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea mis proffid oleme meie, kes asju kaugelt eemalt vaatame. Enamus ainult telekast. Ja kui Andrus tänaval ülikonnas vastu tuleb, siis ei tunneks meest äragi!
Las mees treenib , pealegi on tal ümber kõva tiim, parimate arstidega.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits muidu väga tark mees väga asjalike mõtetega, aga nüüd on küll midagi viltu läinud. Ma arvan, et olgugi, et kipume ennast samastama kõigi edukate sportlastega, elame nende tegemistele võistlustel kaasa justkui oleksime ise võistlustules, aga tegelikult peame jääma maa peale. Kahe jalaga! Kõik need otsused, mida Veerpalu treenib ja kuidas treenib, on Veerpalu ja ta meeskonna otsused. On natuke kohatu nõuda Veerpalult rohkem. Klassikamehena ei peagi ta uisuäss olema. Romaanikirjanik võib olla väga kehv luuletaja. Igaüks jäägu oma liiskude juurde!

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Ei usu, et uisutehnika asi AV jooksuvõimsuse taha jääb.
Kui vaadata näiteks tagasi aega, kus Alaver polnud "nii proff" ja meestel ka omapäi ettevalmistusperioodil võistelda jooksus, rulluisus või rattas lubas (ma ei tea, kas lubas või mitte, aga hiljem pole tipud seda eriti teinud - NB! praegu eriti aktuaalne seoses põlve probleemiga), siis jooksis ta ikka nagu väle põder.
Näiteks Viljandi linnajooksu kõigi aegade edetabelis (http://www.viljandimaa.ee/linnajooks/failid/linnajooks_koond.xls) on ta 5. kohal selliste jooksumeeste, nagu Loskutov, Koshelev, Matt ja Pirksaar järel, kusjuures pea 14km raja aeg on vaid 32 sek nõrgem Loskutovi rekordist, mis on fikseeritud alates sellest ajast, kui rada on sama püsinud. Ja ta pole vist peale 1996a. seal ka osalenud. - Jah rada pole tüüpiline sile tänavajooksu rada, vaid paljude tõusude ja langustega, kuid see ei vähenda Veerpalu, kui võimsa jooksupotentsiaaliga mehe, tulemust jooksus.
Usun, et uisusammu kiiruse taga on veidi teised tegurid. Eriti veel kui arvestada, et jooksus saab just jalalihas igal sammul ka veidi puhata langemisel enne maapinnaga kontakti, (jah- mootor -süda- undab küll pidevalt), kuid uisusammul suusas on just see pidev pinge (-tunne) lihases kirjeldatud kohas, eriti näiteks nendel, kel tehnika nii käpas pole ja kahe sammu vahel lõdvestust ei saa ning maadlevad tasakaalu parema hoidmise nimel... .

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Palju siis neid tegevsuusatajaid on ,kellel on ette näidata kaks olümpiakulda ja lisaks veel olümpiahõbe.
Ahjaa maailmameister on ta ka veel.

Ja norida nüüd mingi uisusammu pärast on totrus.

Klassikalise stiili olümpia ja MM tiitlid pole karvavõrdki lahjemad ,kui uisustiili omad.

Või peaks meil olema universaal ,kes jääb pidevalt medalist napilt ilma?

 
At 15:19, Blogger Priit Pullerits said...

Head sõbrad, palun ärge saage valesti aru, nagu nõuaks ma ka uisustiilis Veerpalult ainult võite. Aga nagu Alaver on öelnud: Jaak Mae ei lähe kunagi starti mõttega, et olla teine (Veerpalu järel). Samamoodi võib olla kindel, et maksimalistlik Veerpalu ei lähe ka uisustiilis või nn skiatlomis starti mõttega, et olla neljas või viies. Kindlasti püüab ta sealgi maksimaalset tulemust. Aga seda ei ole seni tulnud. Siis võikski ju siin arutada, et miks seda ei ole tulnud ja mida annab ette võtta. Mitte jällegi selles mõttes, et hakkame siin koos Veerpalu uueks treeneriks, aga äkki on kellelgi jäänud silmi midagi sellist, millest võiks kasu tekkida kui mitte isegi Veerpalul, siis äkki meil endil - nagu on kindlasti kasu jimi kommnentaarist. Ja kui seejuures juhtume tähelepanu juhtima ka millelegi sellisele, millele Veerpalu või Alaver või ükskõik kes kolmas pole mõelnud (juhul, kui nad seda blogi ikka silmama juhtuvad, aga märguandeid on, et lugejaid on üha rohkem [täna oli neid päeva keskpaigaks juba tuhat!]) - ja ega sportlased-treenerid ka jõua alati kõigele mõelda, kui meenutada, et Alaver andis alles hiljuti Jüri Jaansonile sellist lihtlabast nõu, et lennureisidel olgu vahepeatused võimalikult lühikesed, et ootesaalides end mitte kurnata - lühidalt, kui mõni oluline tegelane siit mõne mõttetera peaks noppima, siis on sellest ainult ju rõõm ja kasu.
Igatahes igati suur tänu kõigile, kes siin seniajani on asjalikke kommentaare lisanud ja hoidnud siinse keskkonna kultuurse ning netisõimust vaba. Respect!

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

suhteliselt loogiline ju.igatahes üle hulga aja postimehe lehel ka hea ja loetav arvamus.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Amatööri tasemel - eelkirjeldatud krampide vastu aitas uisutamine. 2-3 nädalas tund uisutamist sügishooajal ning ei mingeid krampe talvel uisustiilis. Lisaboonusena tundus mulle, et klassikas õnnestus tänu tugevamale jalale suusk paremini pidama tõugata. Aga jah.. see on puhtalt amatööri arvamus.

 
At 00:33, Anonymous Anonüümne said...

miks küll meil Pullerits-team'i ei ole? Küll tema teaks, kuidas asju ajada...

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Vastuseks anonymus 11.48-le: Oma kogemuse põhjal väidan, et "uisus" on põlvedel suurem koormus kui "klassikas". "Klassikas" on jala tõukejõud suunatud täpselt liikumise suunas, "uisus" aga mitte. Ise pean uisutehnikas sõitmisel kasutama tugevdavaid põlvekaitsmeid, et põlved valutama ei hakkaks. Klassikas ei ole taolist probleemi veel olnud.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Et nüüd uisus pidevalt töötama peab ja klassikas vahepeal puhata saab on küll väga kahtlane väide aga omajagu tõtt selles ,et meie mehed pikka ja pidevat tööd teha ei suuda on ometi.Ja kus nad seda treenidagi saaksid kui Otepää ümbruse radu vaadata(Tartu maratoni rada pole ka alati saadaval).Juba aastakümneid tagasi tegid legendaarsed suusatreenerid Abelid kurioosse tähelepaneku-Tartu lauskmaal treenijad on millegipärast meie "mägedes" treenijatest tugevamad...

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Tõusu sõitmine näitab võimsust, vastupidavust jne - funktsionaalset võimekust. Sile maa, laskumine näitab tehnikat, tasakaalu jms. Seda kinnitavad ka teadlased, küll jooksu koha pealt - mida parema kvalifikatsiooniga on jooksja (= mida parema tehnikaga), seda vähem erinevad tõusu ja sileda ma VO2max. Karvajalad ei saa siledal maal oma tõusu VO2max lähedalegi - ei suuda lihtsalt piisavat võimsust arendada. Sama asi on ka suusas - kui tehnikat ei valda, siis siledat maad lihtsalt ei suusata kiiresti, olgu seda jõudu ja vastupidavust palju tahes

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Vastuseks anonymus 11.20-le 11.48.-lt väidan oma kogemuse põhjal, et uisuvalu on tingitud jimi poolt kirjeldatud fenomenist. Klassika põlvevalu on tingitud liigese kulumisega seotud probleemidest. Uisu puhul on tegu aga lihasvaluga, mida leevandavad igasugused kaitsmed.

 
At 12:31, Blogger Unknown said...

qihang0904,nike trainers
michael kors purse
longchamp sale
louis vuitton handbags
jordan shoes
prada bags
abercrombie
nike huarache
fitflops sale
louis vuitton outlet
nike roshe run
coach outlet online
louis vuitton outlet online
pandora jewelry
adidas superstars
michael kors outlet
nike sb janoski
birkin bags
michael kors outlet
mont blanc
fake watches
retro 11
concord 11
burberry sale
michael kors outlet online
jordan concords
michael kors outlet
louis vuitton outlet
cheap lebron james shoes
ed hardy outlet store
coach outlet
celine luggage tote
new jordans
q

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:28, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:31, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:33, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:24, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 
At 06:59, Blogger Unknown said...

www0803

adidas football soldes
uggs outlet
pandora jewelry outlet
fitflops sale
issey miyake perfume
pandora jewelry
ugg boots
nike shoes
air jordan uk
vibram five fingers


 

Postita kommentaar

<< Esileht