neljapäev, november 23, 2006

Pullerits: Tõenditega slikerdamisest

Vaadake, mida kõike peab välja mõtlema, et saaks suusatamises Eestit esindada! Piret Pormeister, kes õpib Tartu Ülikoolis teist aastat majandust, rääkis, et hoolimata Mati Alaveri abiga väljakaubeldud individuaalsest õppegraafikust tuleb kõvasti vaeva näha, et õppejõud teda jutule võtaksid ja paslikul ajal eksamile laseksid.

Ta väitis, et majandusteaduskonnas pole sport õppejõududele põrmugi nii arusaadav, nagu see on näiteks kehakultuuriteaduskonnas.

Sedasi, tunnistas mulle Pormeister, ei tulnud eelmisel hooajal isegi MK-etapil kaasa löömine ühe õppejõu silmis arvesse, kui ta eksamiks aegsasti teist võimalust läks paluma. Lühidalt: see polnud mingi vabandus.

Nii ei jäänudki Pormeistril muud üle, kui muretseda eksamilt puudumise puhuks arstitõend. See luges ehk vabandas välja tema puudumise ning ta pääses teisel ajal teadmisi näitama.

Ega Kaspar Kokal, kes on jõudnud Tartu Ülikoolis juuraõpingutega poole peale, oma eksamiaegu kergem paika saada ole. Ta rääkis mulle, et peab õppejõududega väga palju vaeva nägema ja neile seletama, millega ta tegeleb, et noil ei jääks muljet, et tema puudumiste ja eksamiaegade edasi tõukamise põhjus ei peitu selles, nagu ei tahaks ta õppetööl käia.

Aga Kokk kinnitas, et tema saab aru, kui õppejõud talle varmalt vastu ei tule, sest kuskil pole ju öeldud, et iga tudengi soovi tuleb arvestada ning püüda end selle järgi painutada.

Vaataks nüüd korraks ise endale otsa. Olen õpetanud Tartu Ülikoolis ajakirjanikke juba 15 aastat – suusatajaid ei ole nende hulka sattunud, küll aga Eesti tasemel rannavõrkpallur Harrys Puusepp – ning, mis seal salata, ega ma leebe kaadri hulka kuulu. Tjah, on eksameil loodetust kehvema hinde tõttu pisaraidki nähtud. Eelmine aasta jäi ühel noormehel eksam sootuks sooritamata, sest ta põrus esimesel katsel läbi ning sellal, kui järeleksamid plaanis, sõitis ta Soome suusatama. Puhkama, mitte Eestit esindama. Kui ma talle hoolimata palvetest erandit ei teinud, siis miks peaksin seda tegema siis, kui palujaks on näiteks Kokk või Pormeister? Pole ju põhjust, sest igal erandil on kalduvus kujuneda varem või hiljem reegliks. Eriti tudengite arsenalis, kes on alati nobedad seadma õppejõudu raske küsimuse ette: Kasparile tulite küll vastu, miks te mulle ei tule? Sellele küsimusele, tunnistagem, poleks õiglast vastust. Seetõttu siis: ei mingeid erandeid!

Hiljuti tegi mulle suusatamise ja õpingute teemal kõvad avaldused noorema põlve mees Ats Uiboupin. Kui uurisin temalt, miks ta astus Tartu Ülikooli õppima informaatikat (kus ta isegi teab, et väljalangejate protsent on TÜ üks suuremaid), mitte aga kehakultuuri, kus oleks lihtsam hakkama saada, vastas ta, et ei näe tol alal (mille, muide, on lõpetanud koondise peatreener Mati Alaver) tulevikus sugugi nii suurt läbilöögivõimet nagu informaatika eriala diplomiga. Ta lisas, et ei tea ühtegi treenerit – kui Alaver ja Anatoli Šmigun arvestamata jätta –, kes teeniks elatist ühe töökoha peal. «Ainult suusatreenerina paljud end ära ei elata,» nentis ta.

Ja see on suur mõttekoht Alaverile ning teistelegi suusaelu vedajaile, kes on võtnud hea seista selle eest, et tulevikuski leiduks neid, kes sportlasi ette valmistaks. (Uiboupini eakaaslane Timo Simonlatser eelistas Tartu Ülikoolis kehakultuurile majandust seetõttu, et kehakultuuriteaduskonda astumine tähendanuks tema sõnul kergema vastupanu teed minemist.)

Otepää spordikooli lõpetanud Uiboupini teine tõsine avaldus käis nimetatud kooli enda kohta. «Ega seal väga kõva õppimise tase olnud,» lausus ta sõna-sõnalt just nii. Mis omakorda peaks panema asjaomased isikud mõtlema: miks peaks noored suusatajad tulema õppima Otepääle, kui seal kõrvade vahelist ruumi just kõige paremini täita ei aidata? (Uiboupin tunnistas, et paljud imestavad, kuidas ta TÜ-sse üldse sisse sai; ent lisas: eks seetõttu, et Otepää kooli tase polnud kuigi kõrge, on tal ülikoolis hakkama saada raskem.)

Kõige imetlusväärsem on õpiedukuse poolest Peeter Kümmel, kes on jõudnud Tartu Ülikoolis juba doktorantuuri ja käis suvel ettekandega esinemas koguni rahvusvahelisel suusatamise konverentsil ning plaanib kevadel avaldada rahvusvahelistes väljaannetes mõned teadusartiklid.

Kui uurisin, miks ta teaduspõllul nii kõvasti rabab, pigem võtku aeg maha ja pühendugu täiega spordile, vastas Kümmel, et see pole võimalik, sest teadus liigub liiga kiiresti edasi ja ta jääb rongist maha. Ning lisas: «Teadus segab vähem sporti, kui sport teadust.» Ja lohutas, et muretsemiseks pole põhjust: «Spordis teen kõike, teaduses teen ka järeleandmisi.»

Järelikult, kui paljud koondislased kõrgkoolis õpivad, pole Alaver neile ilmselt ainujumal. See teeb suusatamise seisu keeruliseks ja paneb kõhklema-kahtlema, kas meil on loota maailma tippu murdjaid. Alaver märkis mulle isegi: «Ega maailma absoluutses tipus väga palju üliõpilasi suusata.» Ta mainis, et kui norralaste uus lootus Petter Northug harjutas mullu 800 tundi, siis ilmselt ta kuigi palju koolis käia ei saanud. Ja tuletas meelde, et sakslane Andreas Schlütter astus kõrgkooli alles tänavu pärast tippspordist loobumist.

«Sporti ja õppimist ühendada ei ole võimatu,» ütles mulle Alaver, «aga see on ülimalt raske.» Eesti nüüdses tippsuusatamises see kogemus igatahes puudub. Kuidas see praegustel noortel õnnestub, selgub Alaveri hinnangul kümne aasta jooksul.

Igatahes keeldus Alaver nimetamast suusatamise ja õppimise ühendamist mingisuguseks uueks mudeliks. Keeldus sellepärast, et see ühendamine pole tulemust tootnud. Ja tulemus – see on üksnes medal rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt, väidab ta.

Selles küsimuses on isegi minusugusel raske talle vastu vaielda.

Foto: Piret Pormeister

Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix.

13 Kommentaarid:

At 17:27, Blogger Mait said...

Tundub kahepalgeline! Ühelt poolt nõuda sportlastelt tulemusi aga teisalt, kui on võimalus natukenegi kaasa aidata ja teisel päeval eksam vastu võtta, siis ei ole nii palju sirget selga, et teistele tudengitele julgeda öelda: "Kaspar sai sellepärast eksamipäeva vahetatud, et ta kuulub Eesti A-koonidsse." Ja mott.

 
At 19:42, Blogger Priit Pullerits said...

Mait, aga miks on ühe mehe suusatamine 77. kohal tähtsam ja vabandatavam kui teise tüdruku koorilaul Soomes või rahvatants Venemaal?

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Kõigi talisportlaste-üliõpilaste nimel edastan "suured tänud" TÜ-le, kes oma õppekorralduseeskirja muutmisega tegi peaaegu võitmatuks sügissemestri eksameid sooritada. Kes asjaga kursis pole, siis sügissemestri ainetega peab kõik olema ühel pool maksimaalselt 2 nädalat pärast kevadsemestri algust (tänavu siis 25.veebruar). Jaanuar-veebruar on aga kõige kibedamad välisvõistluste kuud. Sellel aastal teen ühel päeval 2 eksamit. Üleeelmisel aastal oli väljamaalt Tartusse tagasijõudmise ja esimese eksami vahe oli 6 tundi (3.00 - 9.00), teise eksamini oli selgelt palju aega, lausa 30 tundi. Sügissemestriks mina pärast mainitud muutust üle 2 eksamiga lõppeva aine ei võta. Ja nüüd arvestage, kaua kulub ülikooli lõpetamiseks?

 
At 10:32, Blogger Mait said...

Miks on suusatamine olulisem kui koorilaul või rahvatants? Sellepärast, et ma viimastest eriti ei pea. OK, see ei ole tõsiselt võetav argument ;)

Minu arust on Sul õppejõuna võimalik valida, kas võimaldad eksamipäeva vahetada suusatajal, koorilauljal või rahvatantsijal. Või kõigil. Mul ei ole loomulikult aimugi Su koormustest ajakirjaniku, õppejõuna (ja suusatajana) ning kui sassi selline vastutulelikkus Su graafikud lööks aga mu meelest on kuidagi väiklane panna lõmps lõuad kokku ja rangelt näpuga järge ajada, et kui 01.12 pole asi tehtud, siis järgmine võimalus on aasta pärast. Jutt ei ole ju hinnaalanduse tegemisel teadmiste hindamisel vaid teadmiste ülesnäitamise aja valikus.

Mina tulin ilma suure sporditegemiseta, ilma ühegi akadeemilise puhkuseta 5a stuudiumist ilusti 7a läbi. Ikka jõudsime õppejõududega kokkuleppele, kus ja kuidas eksameid-arvestusi sooritada. Ka südasuvel sai eksameid tehtud.

Kui tudeng tuleb piisavalt vara eksamiaegu kooskõlastama, peaks siiski olema võimalik need kompromissid leida. Selline varajane kooskõlastamine näitab, et tudengile on see asi oluline, ta muretseb selle pärast, mitte ei looda, et ah-küll-kuidagi-ikka-tehtud-saab.

Ka muus elus on ju nõnda, et kõiki tähtaegu saab nihutada, kui õigel ajal selles kokku leppida.

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Ülikooli õppejõult eeldaks teadmist, et võrdluse korral "kui" ette koma ei panda - "...parem see kui teine...". Nimetatud viga kordub aktiklist artiklisse. Võibolla kuluks ära konsultatsioon mõnelt eest filoloogilt.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Erandite tegemine on mitme otsaga asi. Võtame ühe tudengi ja ühe aine kaasuse. Oletame, et ühes aines on 1 kontrolltöö ja eksam (jätame referaadi ja teise kontrolltöö võimaluse välja). Kui nüüd õppejõud teeb erandeid, siis tähendab see talle lisatööd: kahe töö ettevalmistamine + valvamine + kontroll. Kui nüüd aines on seminarid, siis kohati ilmuvad tudengid välja ka palvega, et neile seminariülesannete või teemade kohta „personaalsed materjalid“ eraldatakse. Kui nüüd oleks lihtsalt artiklite tegemist lugeda andmisega, kuid kui näiteks materjalide loomiseks tuleb sisse taguda valemeid, teha jooniseid, kirjutada selgitustekste jne. Õppejõul on töönädal kohati suurem kui 40 tundi nädalas, tegelikult on sageli 50 või rohkemgi tunde. Nii et kui palju erandeid, täpsemalt öelda ÜKT-d, õppejõud füüsiliselt teha saab? "Erandid" pole ju ainult suusatajad, on ka muud sportlased, kultuuritegelased. Humaanselt tuleb läheneda ka haigetele - ei saa sundida salmonelloosis olevat inimest eksamile ilmuma.
Tuleb mainida, et õppejõudude seas on muidugi igasuguseid. On neid, kes laiskusest või muudest prioriteetidest lähtuvalt tudengite suhtes „karmid“ on. Samas on küllaldaselt õppejõude, kes on tudengi vastu leebemad kui iseenda vastu ja annavad haigena loenguid või siis ohverdavad enda trennid loengukvaliteedi kõrgema taseme kasuks.
Lõpetuseks: on täiesti normaalne, et professionaalse või pool-professionaalse sportlase õpingud kestavad kauem kui tavatudengil.

 
At 06:59, Anonymous Anonüümne said...

tore, great post it.

 
At 05:33, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 03:18, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:22, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:24, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 
At 06:43, Blogger raybanoutlet001 said...

coach outlet
coach outlet
ugg boots
ugg outlet
armani exchange
prada outlet
versace jeans
coach outlet store online
ugg boots
ralph lauren outlet
2017.7.19

 
At 04:03, Blogger sandy said...


نعمل دائما على توفر خدمات نقل عفش متميزة لاننا افضل شركة نقل عفش بالدمام رخيصة تعمل فى الدمام والاحساء ويمكنك دوما الاستعانة بنا لاننا نوفر افضل سيارات
نقل عفش بالدمام فقط اتصل بنا بالاضافة الى خدماتنا مثل :

شركة نقل عفش من الرياض الى جدة

شراء الاثاث المستعمل بالرياض

شركة شراء اثاث مستعمل بالدمام شركة شراء الاثاث المستعمل بالدمام

____

 

Postita kommentaar

<< Esileht