reede, november 10, 2006

Pullerits: Kahtlane jõutreening?

Postimehe kulu ja kirjadega pääsesin töötervishoiu vastuvõtule - ja uudised sealt jahmatasid.

Paluti aga lahkesti algatuseks kaalule astuda. Sealt vaatas vastu number 73. Ei või olla! Astusin maha ja siis uuesti peale. Ikka 73. Võiks ju tunda rõõmu, et see on Andrus Veerpalu võistluskaal, kui see minu puhul ei tähendaks - mis siis, et Veerpaluga võrreldes viie lisasentimeetri juures (187 versus 182) - ligi viit lisakilo.

Seni on mu võistlus- ja muidukaal püsinud stabiilselt 68 ja 69 kg vahel. Ka Fischeri tuliuued klassikasuusad, mis Silja Spordis juba kevadest ostmist ootavad, on valmistatud just 68 kg raskuse sõitja tarvis. Kust see lisakaal küll tuli?

Ainus seletus, kuna meediku vilunud silmad liigseid rasvu kusagil ei täheldanud, et ilmselt jõutreeningust. (Söömisest küll mitte, sest sellega, mis seal salata, on mul töö tõttu küllaltki heitlik ja korrapäratu suhe.) Eilegi sai jõutrenni tehtud pärast 10 km jooksu 50 minutit. Tõsi, ega ma ise küll märka, et oleksin varasemast oluliselt rohkem ambaaliks muutunud. Vähemasti mitte viie kilo jagu.

Hakka või uskuma toda head inimest, kes ühes eelmise postituse kommentaaris soovitas, et jõudu tuleb teha ennem ja seejärel joosta või ujuda, mitte vastupidi, sest siis ei paisu lihas suureks. Ainult et ma ei kujuta ette, kuidas sellega toime tuleksin. 10 km 45 minutiga läbida pole mingi probleem, ei võta õieti leemendamagi, aga piisab 10 minutist kangi ja muude raskuste sikutamisest, kui higi ajab kõigist pooridest pahinal välja. Ja sitkus, mida jooksuks vaja, tikub kehast koos higiga väljuma.

Üks asi oli siiski hea kah. Kui mulle juhtmed külge pandi ja südant mõõdeti, hüüatas arst, et see on nii treenitud. Et lööb aeglaselt ja korrapäraselt ja jõuliselt. Seega, vähemasti niigi palju senisest treeningust kasu. Loodetavasti ei olnud ta tunnustav tähelepanek liiga suhteline, mis tähendab, et südametöö ei paistnud talle korralik vaid seetõttu, et kõik ülejäänud valgekraed, kes tema juurde läbivaatusele satuvad, on tänu ülekaalule ja puudulikust koormusest lõtvunud kehale märkimisväärse liikumisvõimeta. Ehk füüsiliselt eriti hullus seisundis.

Igatahes nentis töötervishoiu arst, kelle juurde läksin kiiruga keset tööpäeva, et süda teeb 45 lööki minutis. Kas siin küberruumis leidub keegi asjatundja, kes võiks seletada, mida sellest numbrist arvata? (Arst rääkis ühest sportlikust mehest, kelle süda oli teinud ainult 29 lööki minutis - ja ta oli saadetud kohe haiglasse, et tuleb igaks juhuks stimulaator panna.)

Aga nüüd on viimane aeg teemat vahetada. Jüri Järv, suusaliidu peasekratär, helistas mõni päev tagasi ja küsis - ausõna! -, kas mul värsket komprat on. Ei olnud. Aga katsun koguda ja siis siin teada anda. Kui kaal ikka vahepeal liiga suureks ei paisu ja süda liiga seisma ei jää, et kompra kogumine raskendatuks võiks osutuda.

Foto: Pildil hoiab Eesti üks parimaid kulturiste Marek Kalmus õhus Priit Pulleritsi.
Foto autor: Lauri Kulpsoo / Postimees / Scanpix.

17 Kommentaarid:

At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

mul näiteks lööb hommikul 38-40x minutis. eks see ole individuaalne ja treenitus ainult üks faktor.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Respect Priit! 5-kilo puhtalt lihaste juurdekasvu nädalas paar korda tehtava jõutreeningu pealt, pole paha. Kulturistid raudselt kadestavad. Paraku on see tsipa kahtlane järeldus lisakilodele. Jõumehed ise räägivad, et saavutada lihasmassis märgatavat arengut, on lisaks liigutamisele vajalik komponent ka vastav toitumine, eriti valgud - kusjuures klaas piima või lusikatäis kohupiima päevas on naeruväärsed kogused ja selgelt ebapiisav lihaste vohama panemiseks. Teiseks on kahtlane, kas eeldatavasti lihasvastupidavusele suunatud jõusaalis rassimine isegi teoreetiliselt sellist lihaste juurdekasvu käivitaks, kahtlane-kahtlane... 5-kilone lihaste juurdekasv peaks ometigi märgatav olema. Ehk tuleb kaalutõusu põhjust otsida siiski nendest väljapakututest variantidest, mis kergekäeliselt kõrvale lükatud said. Jõudu ja indu treenimiseks!

 
At 12:05, Blogger Unknown said...

qihang0904,michael kors
louis vuitton handbags
michael kors outlet online
vans shoes sale
ray ban outlet
toms outlet
soccer shoes
michael kors handbags
hollister jeans
louis vuitton handbags
true religion outlet
tommy hilfiger outlet stores
swarovski jewelry
adidas
ray ban sunglasses
coach factory outlet
nike huarache
michael kors handbags
nike roshe runs uk
louis vuitton handbags
toms shoes
michael kors bags
michael kors
coach outlet store online
oakley vault
ray ban sunglasses
lebron james shoes 2015
true religion outlet
louis vuitton
kate spade handbags
jordan 11
michael kors
michael kors outlet
jordan retro 11
ray ban sunglasses
louis vuitton bags
timberland outlet
coach outlet
q

 
At 05:27, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:28, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:31, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 03:18, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:23, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 04:11, Blogger chenlili said...

christian louboutin paris
coach outlet online
adidas superstars
gucci belts
michael kors outlet
gucci handbags
hogan scarpe
cheap jordan shoes
discount jordans
ray bans
louis vuitton outlet
celine bags
oakley canada
ray ban sonnenbrille
air jordans
canada goose outlet
toms wedges
moncler pas cher
adidas yeezy
coach outlet store online clearances
nike store
canada goose sale
louis vuitton bags
giuseppe zanotti outlet
michael kors handbags
concords 11
louis vuitton outlet
adidas shoes
moncler paris
jordan 11
ray ban outlet
louis vuitton purses
longchamp sac
louis vuitton paris
san antonio spurs jerseys
coach outlet
chenlili20160829

 
At 09:03, Blogger Unknown said...

toms outlet
true religion jeans outlet
polo ralph lauren
tory burch shoes
fitflops shoes
ferragamo shoes
new balance shoes
north face outlet
thomas sabo uk
polo ralph lauren
20170106caihuali

 
At 10:58, Blogger Unknown said...

nike outlet
rolex replica watches
yeezy boost 350
lebron james shoes 2017
burberry sale
red bottoms
tommy hilfiger shoes
pandora outlet
coach factory outlet online
adidas outlet
20170419caiyan

 
At 13:25, Blogger Unknown said...

parada handbags
tory burch outlet store
ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
sac longchamp
chaussure louboutin
pandora bijoux
fitflops shoes
michael kors uk
fake rolex
xushengda0619

 
At 12:15, Blogger Unknown said...

qzz0419
michael kors outlet
online nike shoes 75 off
valentino outlet
coach outlet
nike huarache
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
polo ralph lauren outlet
yeezy boost 350
cheap jordans

 
At 08:14, Blogger yanmaneee said...

tom ford sunglasses
curry 5
yeezy 500
adidas tubular
yeezy shoes
hermes belt
yeezy boost 350 v2
adidas nmd r1
hogan outlet
jordan shoes

 
At 05:13, Blogger Unknown said...

qzz0606
yeezy boost
columbia sportswear
kate spade outlet
swarovski outlet
nobis outlet
canada goose jackets
chicago blackhawks jerseys
christian louboutin shoes
ugg outlet
light up shoes

 
At 05:14, Blogger jeje said...

basketball shoes
dsquared2
moncler jackets
cheap jordans
true religion outlet store
louboutin shoes
salomon
ugg boots clearance
polo ralph lauren
christian louboutin shoes

 
At 05:24, Blogger yanmaneee said...

lebron shoes
jordan 4
nike sneakers
lacoste outlet
balenciaga triple s
ysl handbags
nike react
yeezy boost
nike air max
adidas nmd

 

Postita kommentaar

<< Esileht